Τι είναι η μέτρηση του οξειδοαναγωγικού δυναμικού σπέρματος;

Είναι η εξέταση που υπολογίζει την ισορροπία μεταξύ της συνολικής οξειδωτικής και αναγωγικής δραστηριότητας στο σπέρμα. Με τον τρόπο αυτό ελέγχεται αν υπάρχει οξειδωτικό στρες στο σπέρμα. Μέχρι και 80% των αιτιών της ανδρικής υπογονιμότητας σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες.

Τι είναι το οξειδωτικό στρες;

Το οξειδωτικό στρες είναι μία κατάσταση που προκύπτει από την ανισορροπία μεταξύ της παραγωγής ενεργών ελεύθερων ριζών οξυγόνου (reactive oxygen species – ROS) και των αντιοξειδωτικών μηχανισμών του οργανισμού που είναι υπεύθυνοι για την εξουδετέρωση και την απομάκρυνσή τους. Ενώ μικρές ποσότητες ROS είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία των σπερματοζωαρίων, αυξημένες ποσότητες έχουν αρνητική επίδραση στην ποιότητα και την γονιμοποιητική τους ικανότητα. 

Οι ROS και οι μεταβολίτες τους μπορούν να οδηγήσουν στην καταστροφή του γενετικού υλικού (DNA), των λιπιδίων και των πρωτεϊνών του σπέρματος, να μεταβάλλουν την κινητικότητα και την μορφολογία τους και τελικά να προκαλέσουν τον κυτταρικό τους θάνατο.

Η παραγωγή των ROS επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες. Οι τοξικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες (χημικά, ατμοσφαιρική ρύπανση, ακτινοβολία), ο τρόπος ζωής (κάπνισμα, αλκοόλ, παχυσαρκία), η ηλικία και το στρες είναι οι σημαντικότεροι εξωγενείς παράγοντες.  Στους ενδογενείς παράγοντες συγκαταλέγονται οι φλεγμονές του ουρογεννητικού συστήματος που προκαλούνται από κιρσοκήλη, λοιμώξεις και διάφορες συστημικές ασθένειες όπως είναι ο διαβήτης κ.ά. 

Η εξέταση για τον προσδιορισμό του οξειδωτικού στρες στο σπερματικό υγρό περιλαμβάνεται στις τελευταίες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (European Society of Human Reproduction and Embryology – ESHRE) για τη διάγνωση της ανδρικής υπογονιμότητας.

Γιατί είναι σημαντική η εξέταση αυτή;

Έως και 40% των ανδρών με προβλήματα γονιμότητας έχουν φυσιολογικές παραμέτρους σπέρματος, οπότε σε κάποιες περιπτώσεις το σπερμοδιάγραμμα από μόνο του δεν είναι αρκετό για την διάγνωση της ανδρικής υπογονιμότητας.

Το σύστημα MiOXSYS είναι σχεδιασμένο για να γίνεται σε συνδυασμό με το σπερμοδιάγραμμα προκειμένου να διαπιστωθεί αν το οξειδωτικό στρες παίζει κάποιο ρόλο στην υπογονιμότητα. Τα αποτελέσματα της εξέτασης βγαίνουν άμεσα, εξασφαλίζοντας την γρήγορη εφαρμογή θεραπείας και στρατηγικής διαχείρισης από τον κλινικό ιατρό. 

spermogene_32

Πώς πραγματοποιείται;

Για την εξέταση απαιτείται δείγμα σπέρματος μετά από 2-3 ημέρες αποχής από εκσπερμάτιση. Η μέτρηση του στατικού οξειδοαναγωγικού δυναμικού (sORP) πραγματοποιείται με το σύστημα MiOXSYS, το οποίο χρησιμοποιώντας ηλεκτροχημική τεχνολογία μετράει την μεταφορά ηλεκτρονίων σε όλα τα γνωστά και άγνωστα οξειδωτικά και αναγωγικά (αντιοξειδωτικά) του σπέρματος. Διακρίνονται οι εξής κατηγορίες:

<1.38mV/ml sORP
σπέρμα σε οξειδοαναγωγική ισορροπία
>1.38mV/ml sORP
σπέρμα σε κατάσταση οξειδωτικού στρες

Ποιος πρέπει να κάνει την εξέταση;

Η εξέταση αυτή συνίσταται σε όλους τους άνδρες άνω των 40 ετών στο πλαίσιο του προγεννητικού ελέγχου αλλά και σε άνδρες με:

  • Επιβαρυμένο τρόπο ζωής (κάπνισμα, διατροφικές συνήθειες, έλλειψη άσκησης ή υπερβολική άσκηση)
  • Ανεξήγητη υπογονιμότητα
  • Ύπαρξη κιρσοκήλης
  • Χαμηλές παραμέτρους σπερμοδιαγράμματος
  • Λοιμώξεις του αναπαραγωγικού συστήματος
  • Επαναλαμβανόμενες αποβολές ή αποτυχημένες προσπάθειες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
elΕλληνικά