Τι είναι το σπερμοδιάγραμμα

Βασική εξέταση για την αξιολόγηση της γονιμοποιητικής ικανότητας του σπέρματος και της λειτουργίας των επικουρικών αδένων του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος, όπως οι σπερματοδόχες κύστες και ο προστάτης.

3-5

ημέρες αποχής από
εκσπερμάτιση

Ποια είναι η προετοιμασία;

Η μόνη προετοιμασία που απαιτείται είναι να υπάρχουν από τρεις (3) έως πέντε (5) ημέρες αποχής από εκσπερμάτιση (όχι λιγότερο από δύο (2) ημέρες και όχι περισσότερο από εφτά (7) ημέρες). Και βέβαια ο άνδρας δεν θα πρέπει να νιώθει κουρασμένος ή εξαντλημένος. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να έχει προηγηθεί υψηλός πυρετός κατά τους τελευταίους 2,5 μήνες, καθώς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή σπέρματος.

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές;

Σύμφωνα με τα καινούρια κριτήρια του Π.Ο.Υ. 2021, οι τιμές αναφοράς είναι:

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ
ΤΙΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ
Χρόνος ρευστοποίησης
< 30 λεπτά
pH
≥ 7,2
Όγκος σπέρματος
> 1,4 ml
Συγκέντρωση σπερματοζωαρίων (αριθμός σπερματοζωαρίων/ml)
> 16×106/ml
Ολικός αριθμός σπερματοζωαρίων
> 39×106
Ολική προωθητική κίνηση (Ζωηρή+Νωθρή)
> 30%
Κινητά σπερματοζωάρια (Ζωηρή+Νωθρή+Επιτόπια κίνηση)
> 42%
Ζωτικότητα
> 54%
Μορφολογία
≥ 4%

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάνω από 350.000 ζευγάρια επηρεάζονται ετησίως.

Φυσιολογικό σπερμοδιάγραμμα δεν μπορεί να εγγυηθεί την επίτευξη σύλληψης και αντίστροφα παθολογικό σπερμοδιάγραμμα σε καμία περίπτωση δεν αποκλείει την επίτευξη εγκυμοσύνης. Η διάκριση σε φυσιολογικό και παθολογικό σπερμοδιάγραμμα σχετίζεται με αυξημένες ή μειωμένες πιθανότητες να επιτευχθεί κύηση.

Έχεις περισσότερες απορίες;

Επικοινωνήστε μαζί μας και ένας εξειδικευμένος μας εκπρόσωπος θα σας απαντήσει σε κάθε σας απορία.

Γνωρίζουμε ότι κάθε φορά που ένας άνδρας δίνει σπέρμα είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διακυμάνσεις τόσο στην ποσότητα όσο και την ποιότητά του. Ο Π.Ο.Υ. συστήνει τη διεξαγωγή της εξέτασης δύο ή ακόμα και τρεις φορές προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Συνήθως, φυσιολογικό σπερμοδιάγραμμα, βάσει των κριτηρίων του Π.Ο.Υ., αποκλείει σοβαρά προβλήματα γονιμότητας, ενώ παθολογικά ευρήματα απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση.

Η απάντηση εξαρτάται από το λόγο που πρέπει να επαναληφθεί το σπερμοδιάγραμμα. Στην περίπτωση που θέλουμε να αποκλείσουμε κάτι ή να εξετάσουμε την φυσιολογική διακύμανση που παρουσιάζει το σπέρμα στον ίδιο κύκλο σπερματογένεσης, τότε μπορεί να επαναληφθεί μετά από 1-2 εβδομάδες και μέχρι 2 μήνες από το πρώτο σπερμοδιάγραμμα. Αντίθετα, στην περίπτωση που θέλουμε να ελέγξουμε το αποτέλεσμα κάποιας αλλαγής ή φαρμακευτικής αγωγής, θα πρέπει να επαναληφθεί μετά από 75 τουλάχιστον ημέρες, δηλαδή στον επόμενο κύκλο σπερματογένεσης.

H εξέταση θα πρέπει απαραιτήτως να πραγματοποιηθεί ακόμα μία φορά, γιατί κάθε φορά που ο άνδρας δίνει δείγμα υπάρχει μία φυσιολογική διακύμανση στις διάφορες παραμέτρους. Αν και το δεύτερο αποτέλεσμα δεν πληροί τα κατώτατα φυσιολογικά όρια τότε θα πρέπει να γίνει περαιτέρω διερεύνηση για να βρεθούν τα αίτια της υπογονιμότητας. Η επίσκεψη σε εξειδικευμένο ουρολόγο ή/και ενδοκρινολόγο σε αυτές τις περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητη. Αφού γίνει η λήψη ενός καλού ιστορικού, ο ιατρός θα προχωρήσει στην κλινική εξέταση και θα δώσει οδηγίες για πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως καλλιέργεια σπέρματος, ορμονολογικές εξετάσεις, βιοχημικές εξετάσεις σπέρματος, υπερηχογράφημα όρχεων, αναζήτηση αντισπερματικών αντισωμάτων, κατακερματισμός του DNA (DFI), χρωμοσωμικός και γονιδιακός έλεγχος κ.ά.

Διάγνωση υπογονιμότητας VS πρόβλεψη γονιμότητας

Το σπερμοδιάγραμμα μπορεί να κάνει διάγνωση της υπογονιμότητας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προβλέψει την γονιμότητα. Αυτό συμβαίνει αφενός γιατί ένα φυσιολογικό σπέρμα μπορεί να εμφανίζει άλλες διαταραχές (π.χ. αυξημένο DFI) και αφετέρου γιατί η γονιμότητα εξαρτάται και από γυναικείους παράγοντες. Η πρόβλεψη λοιπόν της γονιμότητας εξαρτάται όχι μόνο από το σπερμοδιάγραμμα αλλά και από τις άλλες διαγνωστικές εξετάσεις του άνδρα και της γυναίκας. Η υπογονιμότητα βάσει ορισμού αποτελεί πρόβλημα του ζευγαριού και όχι του κάθε ατόμου ξεχωριστά, και μάλιστα η σοβαρότητα του προβλήματος προκύπτει από τον συνδυασμό της γονιμότητας κάθε συζύγου/συντρόφου.

Η υπογονιμότητα αφορά το ζευγάρι και γι’ αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη σωστή συνεργασία του γυναικολόγου, του ουρολόγου και του ενδοκρινολόγου και με βάση τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων και των δύο.

Ποιος πρέπει να κάνει σπερμοδιάγραμμα;

Κάθε άνδρας που θέλει να γνωρίζει τη γονιμότητά του μπορεί να κάνει το σπερμοδιάγραμμα.

Επίσης, σπερμοδιάγραμμα πρέπει να κάνουν κατόπιν σύστασης κλινικού ιατρού:

  • Άνδρες που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά και είναι στη διαδικασία διερεύνησης της γονιμότητάς τους με τη σύζυγο/σύντροφο.
  • Άνδρες υπογόνιμων ζευγαριών που θα μπουν στη διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής προκειμένου να επιλεγεί η «θεραπεία» (σπερματέγχυση ή κλασσική εξωσωματική ή μικρογονιμοποίηση).
  • Όταν πρέπει να διερευνηθεί η λειτουργία των επικουρικών αδένων του αναπαραγωγικού συστήματος (π.χ. σε περιπτώσεις φλεγμονών, αιμοσπερμίας κ.ά).
  • Όταν υπάρχουν υποψίες για διαταραχή της λειτουργίας των όρχεων λόγω κλινικής εικόνας ή ιστορικού (π.χ. κιρσοκήλη, κρυψορχία, ιογενείς λοιμώξεις, τραυματισμός όρχεων, συστροφή όρχεων κ.ά).
  • Άνδρες που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργικές πράξεις ή θεραπευτικές αγωγές, που μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία των όρχεων –μάλιστα στις περιπτώσεις αυτές συνίσταται η κρυοσυντήρηση σπέρματος για μελλοντική χρήση.
  • Άνδρες που θέλουν να διαπιστώσουν την απουσία σπερματοζωαρίων στο σπέρμα μετά από απολίνωση σπερματικών πόρων.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι όσο πιο γρήγορα διαγνωστεί κάποιο πρόβλημα τόσο πιο αποτελεσματική είναι η αντιμετώπισή του από τον κλινικό ιατρό.  

Γιατί να κάνεις σπερμοδιάγραμμα στην Spermogene;

why-spermodiagram-1
Rectangle 10-2
Αναγράφεται μια λεπτομερής και κατανοητή αναφορά αποτελεσμάτων

Η αναφορά αποτελεσμάτων δίνει το γενικό πλαίσιο του τι σημαίνουν τα νούμερα αυτά για τη γονιμότητά σου και τα μελλοντικά σου σχέδια.

Rectangle 10-2
128
Παρέχουμε εξατομικευμένες και τεκμηριωμένες συστάσεις και συμβουλές

Με βάση τις προσωπικές σου συνήθειες προτείνονται τρόποι για την διατήρηση ή και τη βελτίωση της γονιμότητας.

128
Rectangle 10-2
Υπάρχει αποκλειστική πρόσβαση σε ραντεβού

με κάποιον από τους άρτια καταρτισμένους ειδικούς μας στην γονιμότητα προκειμένου να συζητήσεις τα αποτελέσματά σου και τα πιθανά επόμενα βήματα.

tuv
128
Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους επιστήμονες, απόφοιτους κορυφαίων Πανεπιστημίων,
με εξειδίκευση στην ανδρική γονιμότητα

Προσφέρουμε διαπιστευμένη ποιότητα αποτελεσμάτων ακολουθώντας τις προδιαγραφές διεθνών φορέων πιστοποίησης και συμμετέχοντας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς ποιοτικούς ελέγχους.

microscope
EN ISO

9001:2015

ΕΛΟΤ ΕΝ

15224:2017

Πώς πραγματοποιείται;

Εκτελείται με μικροσκοπική παρατήρηση από εξειδικευμένους και έμπειρους επιστήμονες, και όχι με τη μεσολάβηση αυτόματων αναλυτών. Όλοι οι παράμετροι αξιολογούνται σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO 2021). Συμμετέχουμε στο σύστημα εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου ESHRE-SIGA και εφαρμόζουμε Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας ISO 9001:2015 & ΕΛΟΤ EN 15224:2017, πιστοποιημένο από την TUV AUSTRIA HELLAS, προσφέροντας έγκυρα αποτελέσματα.

elΕλληνικά